|
16.5.2008 / Landsbygdens Folk
Stora djur ska få egen räddningskår
Om allting går vägen får Nyland småningom en kår av frivilliga människor som rycker ut och hjälper när ett stort husdjur råkat i nöd. Det handlar om nöt, hästar och liknande stora djur.
Nyligen samlades en grupp intresserade i Sibbo för att göra slag i saken. Det första som nu sker är att en arbetsgrupp kommer att sitta över sommaren och fundera ut ett utbildningsprogram för de frivilliga som vill vara med i verksamheten.
Till den gruppen vill initiativtagaren Matti Hyhkö från Sibbo FBK gärna ha med jordbrukare med erfarenhet av kor, hästar, grisar och andra stora produktionsdjur. Han kommer själv att ta kontakt med bland andra producentorganisationerna för att få ut budskapet. I gruppen som funderar över utbildningen vill man också ha med bl.a. veterinärer, djurskyddsövervakare och representanter för de olika hästsportgrenarna.
Finlands enda professionella djurräddare, brandman Vesa Nurminen från brandverket i Helsingfors, lovar ställa upp som utbildare. Han fanns även på plats vid mötet och berättade om utrustningen och kraven på djurräddningsmanskap. Man enades om att räddningsarbetarna bör ha kunskaper i förstahjälp för djur, hur man använder räddningsutrustningen och förstås kunskap om en mängd olika olika djur.
De vanligaste olyckorna som drabbar stora djur är trafikolyckor och olyckor där djuren sitter fast med hela kroppen i ett kärr eller i kvicksand. Ovanliga är inte heller olyckor där en häst eller ett nöt ramlat ned i en brunn eller liknande.
Än är det öppet hur verksamheten kunde organiseras. Ett starkt förslag går ut på att frivilligräddarna endera går med i en redan existerande förening eller bildar en helt egen förening som underställer sig frivilliga räddningstjänsten Vapepa.
Vapepa är en lös sammanslutning av olika föreningar. Verksamheten leds av Röda korset. När det händer en olycka besluter den person som har ledningen på olycksplatsen - endera polis eller brandbefäl - om det ska kallas in frivilliga och i så fall vilka grupper det blir. Myndigheterna vänder sig då till Röda korsets huvudalarmerare som sedan låter budet gå vidare till de frivilliga.
Det finns många fördelar med det här systemet, men en går framom de andra: ansvarsfrågan är tydlig.
- Vapepas frivilliga är försäkrade, och de har utbildning för sitt jobb. Händer det en olycka är det inte poliskonstapeln eller brandmannen i ledningen som ställs till svars personligen, säger Vesa Nurminen.
Nästa möte hålls den 6 september, sannolikt i Kyrkslätt där man redan är en bit på väg med en djurräddningsenhet. Primus motor i Kyrkslätt är Suvi Viranta.
Avsikten är att samarbetet inte ska stanna vid Sibbo-Kyrkslättaxeln. Initiativtagarna hoppas frågan väcker intresse överallt i Finland och att man småningom har ett system som täcker hela landet.
|
|