Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
9.5.2008 / Landsbygdens Folk
Matpriset stiger snabbare än jordbrukarens likvider
Konsumentpriserna för livsmedel har på ett år stigit betydligt snabbare än prisutvecklingen för jordbrukets råvaror skulle rättfärdiga. Det framgår av en undersökning som har presenterats av EU-kommissionen.
I sin rapport jämför kommissionen prisutvecklingen för jordbruksprodukter med ifrågavarande råvaras teoretiska kostnadsandel i slutprodukten. Forskarna har granskat hur producentpriserna har förändrats mellan februari 2007 och februari 2008 för vete, majs, fjäderfä, gris- och nötkött, smör, rapsolja, mjölk, ost och ägg. Samtidigt jämförs de priser som den enskilda konsumenten måste betala i supermarknadens kassa.
Den mest extrema avvikelsen upptäckte forskarna i varugruppen bröd och spannmålsprodukter. Priset på vete steg med hela 84 procent under året. Om man emellertid beaktar den förhållandevis ringa andelen vete i slutprodukten, borde förändringen inte bli alltför dramatisk.
Enligt kommissionens analytiker skulle det dyrare vetepriset rättfärdiga en höjning av brödpriset med tre procent på ett år. Men i genomsnitt måste EU-konsumenterna redan betala tio procent mer för sitt bröd än för ett år sedan. Kommissionen framhåller att brödpriset har stigit tre gånger mer än nödvändigt, med beaktande av prishöjningen på råvaran - vetet.
Om man beaktar råvarukostnaderna för samtliga undersökta produkter, borde livsmedlen med rätta ha fått bli högst fem procent dyrare mellan februari 2007 och februari 2008. I verkligheten har priserna stigit med sju procent.
EU-forskarna fastställer samma tendens hos mjölk och ost samt ägg, oljor och fetter. Trots att jordbrukarens intäkter för mjölk det senaste året har stigit med 30 procent, för ost med 35 procent och för ägg med 17 procent, tar handeln ut mer av konsumenterna.
Med beaktande av råvarans kostnadsandel i slutprodukten borde prishöjningarna i dessa produktgrupper röra sig omkring tolv procent. Men EU-konsumenterna betalar i genomsnitt femton procent mer för sina köp.
Trots att jordbrukaren numera får 21 procent mer för sitt smör och hela 63 procent mer för rapsolja, borde konsumentpriserna inom produktgruppen med rätta har fått höjas med endast åtta procent. I verkligheten har priserna stigit med tolv procent.
De stigande foderpriserna återspeglas däremot inte i konsumentpriset på kött. Trots att priset på vete har stigit med 84 procent och priset på majs med 28 procent, har priserna hållit sig överraskande stabila.
Enligt EU-forskarna kan jordbrukarna i dag vänta sig ett merpris på nio procent för fågelkött, tre procent för gris och två procent för nöt. Det oaktat har köttpriserna i handeln höjts med endast fyra procent, fastän en åttaprocentig höjning hade varit motiverad.
Enligt kommissionen åskådliggör detta köttproducenternas dilemma. De stigande produktionskostnaderna låter sig inte överföras på konsumentpriserna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab