Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
9.5.2008 / Landsbygdens Folk
Nya förslag om åtgärder i miljöstödet i stället för trädesplikten
Miljöstödsarbetsgruppen, som består av representanter för myndigheterna, producentorganisationerna samt medborgarorganisationer med anknytning till miljövård, avgav på onsdagen en mellanrapport med nya förslag om basåtgärder och specialmiljöstöd i vårt miljöstödsprogram. Förslagen kommer så fort som möjligt att sändas till EU-kommissionen för prövning.
I mellanrapporten har parterna närmast koncentrerat sig på vilka åtgärder som bör vidtas nu när trädesskyldigheten högst troligt avskaffas permanent från och med nästa år. Ännu i år är systemet med den obligatoriska trädan ju bara temporärt ur funktion. När trädesplikten avskaffas skulle en ny sorts åker, naturvårdsåker, införas i stödsystemet. Det handlar om frivilliga åtgärder i basmiljöstödet, som ska gälla i hela landet.
Det är dessutom meningen att naturvårdsåker ska bestå av två valbara alternativ: flerårig vall och mångfaldsåker, som skull ge en stödnivå på 274 euro per hektar och år respektive 450 euro. Skillnaden i nivåerna är kännbar jämfört med nuvarande nivåer för exempelvis grönträda som är 39 euro per hektar i miljöstödet.
SLC:s representant i arbetsgruppen Tage Ginström är nöjd med att gruppen lyckats utforma alternativ till den träda som nu faller bort.
- Det är viktigt att ersättningarna blir på en sådan nivå, att jordbrukarna kan gå in för att vidta de här åtgärderna, säger han. Stödet måste ju ha en storlek som gör åtgärderna konkurrenskraftiga med andra alternativ.
En minoritet i arbetsgruppen, närmast representanterna för miljövården, anmälde avvikande åsikt om förslagen. Minoriteten ville ha strängare bestämmelser om slåtter och krävde dessutom att anläggande av naturvårdsåker skulle vara ett villkor för att få gårdsstöd.
Arbetsgruppen har också föreslagit ett nytt specialmiljöstöd. Det är närmast tänkt för att förbättra markens fysikaliska och biologiska egenskaper. Avtalet kan ingås i hela landet för mineraljordar, men inte för skiften vars pH-värde är sämre än försvarligt.
Avtalet kommer att ingås utgående från en särskild plan som jordbrukaren gör upp för de skiften hon eller han vill ha med i avtalet. För de här skiftena måste man göra en värdering av hur olika faktorer påverkar markens fysikaliska och biologiska beskaffenhet. Utgående från planen kan man välja åtgärder inom tre alternativ. Det första alternativet är att öka antalet växtslag i växtföljden. Det andra alternativet omfattar återigen flera valmöjligheter, till exempel att odla växtslag med djupt rotsystem eller vall under tre år i en femårig växtföljd. Inom det tredje alternativet kan man exempelvis välja att odla växter med djupt rotsystem efter att ha bearbetat alven.
För att göra upp en plan och utföra observationer på åkern skulle stödet bli på upp till 55 euro per hektar. För en åtgärd inom det första alternativet skulle man få ett stöd på 11 euro per hektar och inom det andra alternativet 81 euro. Om man går inför det tredje alternativet skulle man få 144 euro per hektar. Avtalstiden är fem år.
Tage Ginström påminner om att det än så länge handlar om förslag.
- Vi hoppas förstås på att EU-kommissionen godkänner förslagen som sådana, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab